Een online sollicitatiegesprek

Het kon technisch al veel langer; online of digitaal solliciteren. Pas sinds de afgelopen 2 jaar zijn we hier noodgedwongen volop gebruik van gaan maken. Werkgevers nemen sollicitatiegesprekken af via Zoom of Teams en eigenlijk werkt dit best goed en zal dit deels ook blijven.
Natuurlijk mis je hierbij persoonlijke contact, lichaamstaal en het ‘totale plaatje’ maar desondanks is het een prima middel.

Wat is er nu echt anders wanneer je online solliciteert oftewel waar kun je je in dit geval extra op voorbereiden?
Wanneer je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek geldt ook in dit geval; kleed je netjes aan  en kom op tijd. Oftewel, zorg dat je tijdig klaar zit en dat de techniek is getest. Alle andere programma’s heb je afgesloten en er komen geen meldingen binnen.
Wanneer je een gebruikersnaam kunt invullen, gebruik dan ook je naam en geen nickname en eventueel een zakelijke foto.
Bij het testen van de techniek kijk je ook naar hoe je in beeld komt. Je hoeft echt niet bovenop je scherm te zitten. Een beetje meer afstand, een goed verlichte ruimte en een rustige muur als achtergrond is prima voor het totale beeld. Soms moet je even je scherm wat hoger zetten (stapel boeken) om goed in beeld te komen.

Wanneer het gesprek daadwerkelijk van start gaat, zorg je dat je in de camera kijkt. De verleiding is groot om naar jezelf of je gesprekspartner(s) te gaan kijken maar dan is er in dit geval juist geen ‘oogcontact’.
Rustig en duidelijk praten en vooral niet door de ander heen is belangrijk. Je kunt zeker je handen gebruiken om het gesprek wat te verlevendigen.
Anders dan bij een ‘live’ gesprek is het niet mogelijk om bijvoorbeeld materiaal te laten zien. Dit komt niet goed zichtbaar of leesbaar over. Bewaar dit voor later. Benoem het en zeg dat je het na het gesprek nog mailt.
Het gesprek kun je verder gewoon voeren zoals je gewend bent. Zorg dat je zelf vragen stelt en zorg voor een nette afronding.

En dan is het net zo spannend als anders … wanneer hoor je iets en hoe loopt het af?

Uiteraard kan ik je helpen bij de voorbereiding van een (online) sollicitatiegesprek. Neem hiervoor contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Jolanda Pranger  |  jolanda@eerstegesprek.nl  |  06 – 14 23 29 56