Solliciteren als starter

Als starter is het lastiger om ergens binnen te komen omdat het je nog aan relevante werkervaring ontbreekt.
Wat kun je doen om te zorgen dat je dan positief opvalt in een sollicitatietraject?

Netwerken, netwerken, netwerken…
In het voortraject is het van belang om te netwerken. Zorg dat je een connectie op LinkedIn hebt met studiegenoten, collega’s van je bijbaan en stage, familie en vrienden. Een kruiwagen is altijd handig maar juist als je begint met werken extra fijn.

Uiteraard zorg je dat je LinkedIn profiel volledig is en datzelfde geldt voor je curriculum vitae. Omdat je nog niet terug kunt vallen op veel werkervaring is het zinvol om je stages of afstudeerperiode goed te beschrijven, inclusief jouw taken en het resultaat.
Vermeld daarnaast je bijbanen zo uitgebreid mogelijk.
Denk in je CV ook aan vrijwilligerswerk, hobby’s, bestuursactiviteiten met weer de vermelding van je taken.

In je motivatiebrief is het goed om te benoemen dat je de functie graag wilt en waarom je geschikt zou zijn. Wees echter wel realistisch en overdrijf niet.
Om een kans te maken op een bepaalde functie moet je in je achterhoofd houden dat je doorgaans eerst als bijv. projectmedewerker start en niet direct als projectmanager begint.
Reageer dus ook op de juiste functies om teleurstelling te voorkomen.

Wanneer het vervolgens tot een sollicitatiegesprek komt is het altijd goed om enthousiast en gemotiveerd over te komen. Het is als starter niet verkeerd om aan te geven dat je een taak nog niet beheerst. Geef vooral aan dat je bereid bent om te leren.
Belangrijkste is je motivatie: waarom wil jij deze functie en waarom ben jij hiervoor geschikt?
Durf daarnaast ook iets van jezelf te laten zien. Wie ben je, wat voor persoon halen ze binnen. Alleen dan krijg je een ‘klik’ en gunnen ze je ook de functie.

Kun jij als starter hulp gebruiken bij bovengenoemde stappen? Ik help je graag op weg!

Jolanda Pranger  |  jolanda@eerstegesprek.nl  |  06 – 14 23 29 56