De don’ts bij een sollicitatiegesprek

De don’ts bij een sollicitatiegesprek

Hoe kun je je het beste presenteren tijdens een sollicitatiegesprek? Wat zijn de don’ts bij een sollicitatiegesprek oftewel wat doe je niet en vooral wat doe je wel?
Ik schets je een aantal voorbeelden uit de praktijk en wat je daarin anders kunt doen.

Rust:
Tijdens warm weer had ik een afspraak met een heer die volledig bezweet aan kwam. Hij had flink moeten haasten en zoeken naar de locatie. Het zweet droop van zijn voorhoofd en de hand die hij gaf was niet veel beter.
Dan kun je beter ruim op tijd van huis vertrekken, goed uitzoeken waar je moet zijn zodat je er op tijd bent en eventueel nog even rustig een toilet kunt bezoeken voor het gesprek.

Kom alleen:
Dit klinkt misschien raar of vanzelfsprekend maar ik heb starters met hun ouders op de stoep gehad of ouders met jonge kinderen. Als je zelfstandig wil overkomen of juist flexibel sta je in dit soort situaties al met 1-0 achter. Wanneer je gebracht wordt laat je dan op afstand afzetten zodat je alleen aankomt.

Neem je spullen netjes mee:
Regelmatig heb ik kandidaten aan tafel met een plastic tas met papieren er in, of met een  CV in losse verkreukelde blaadjes.
Door een nette tas mee te nemen en je CV in een map met een notitieblok voorkom je een rommelige en soms chaotische situatie.

Zonder jas:
Zo af en toe is er weer iemand die liever zijn jas aanhoudt tijdens een gesprek. Dan vraag ik uiteraard of hij of zij de jas wil uitdoen.
Want welke indruk maak je op dat moment? Dat je haast hebt en even snel een gesprek doet, een gesloten houding en je niet open stellen etc.

Neem wat te drinken:
Bedenk van te voren of je iets wilt drinken tijdens een gesprek. Gangbaar is dat je koffie, thee of water wordt aangeboden. Verrassend was voor mij enige tijd geleden dat iemand om chocomel vroeg. Dit hadden we helaas voor hem ook niet in huis.
Ben je heel zenuwachtig vraag dan gewoon om een glas water. Wanneer je een slok neemt kun je even je rust pakken en het oogcontact met je gesprekspartner loslaten.

Uiteraard zijn er nog veel meer tips te geven. Wil je je gesprek goed voorbereiden en ook op de onderwerpen als hierboven genoemd ‘punten scoren’ laten we dan samen je voorbereiding aanpakken. 

Jolanda Pranger  |  jolanda@eerstegesprek.nl  |  06 – 14 23 29 56

.