Een gat in je cv

Een gat in je cv

En dan ga je solliciteren maar met een gat in je cv.
Soms heb je een periode nu eenmaal niet gewerkt of niet kunnen werken. Het is dan zaak om hier verstandig mee om te gaan.

In je cv of motivatiebrief hoef je hier echt niet heel veel aandacht aan te besteden maar je moet deze periode wel vermelden.  Dit laatste doe je om te voorkomen dat de lezer het voor zichzelf gaat invullen en de verkeerde conclusies trekt.

Een periode zonder werk van enkele weken is geen gat in je cv. Dit speelt pas wanneer het om enkele maanden gaat. Je kunt tenslotte allemaal een korte periode tussen twee banen of opdrachten hebben, zeker bij flexwerk.

Wanneer je een periode van enkele maanden hebt te verklaren kun je kijken of je je cv anders kunt indelen; de werkjaren noemen in je cv bij je werkperiodes of in ieder geval maanden ipv exacte data.
Houd je vervolgens nog een periode over geef dan een eerlijke maar wel positieve omschrijving zoals: oriënteren loopbaan, mantelzorg, studerend en werkzoekend.
Belangrijk is dat je in een periode zonder werk ook daadwerkelijk een (korte) cursus oppakt, vrijwilligerswerk doet of iets dergelijks. Dan heb je echt iets te vertellen en kun je benadrukken wat je wél hebt gedaan!

Let op: ga nooit dingen verzinnen. In het sollicitatieproces probeer je jezelf zo goed mogelijk neer te zetten maar het moet wel kloppen. Alles komt altijd uit dus verzin geen functies die er niet waren en wees eerlijk over je periode zonder werk.

Wanneer je wordt uitgenodigd voor een gesprek kun je de periode zonder werk kort aanstippen of vragen hierover eerlijk beantwoorden. Ook dan is het goed om te delen wat je wel hebt gedaan en vervolgens het gesprek om te buigen: het heeft lang genoeg geduurd en je wilt weer aan de slag. Juist daarom zit je aan tafel.
Alle succes gewenst hiermee en kun je hulp gebruiken bij het helder krijgen van je cv en toelichting in een gesprek? Neem dan zeker contact met mij op.

Jolanda Pranger  |  jolanda@eerstegesprek.nl  |  06 – 14 23 29 56

.