Het schrijven van een sollicitatiebrief

Het schrijven van een sollicitatiebrief

Een sollicitatie- of motivatiebrief is vaak een vereiste in het sollicitatieproces. Een heel enkele keer hoef je alleen een CV te uploaden of kun je verwijzen naar je LinkedIn profiel.
Het is dan ook belangrijk om een goede en vooral duidelijke brief te kunnen schrijven.

Waar moet je bij het schrijven van zo’n brief rekening mee houden?
Allereerst wordt vooral je CV gelezen. Wanneer door het lezen hiervan de interesse is gewekt gaat de lezer verder naar de brief. Zelf werk ik ook als recruiter en krijg ik veel CV’s onder ogen. Inderdaad als je door het CV wordt getriggerd ga je in de brief op zoek naar de bevestiging hiervan, motivatie en praktische informatie.

Als je solliciteert is het zinvol om van te voren te bellen naar de betreffende organisatie en wat vragen te stellen. Hier kun je vervolgens aan refereren in het begin van je brief en de verstrekte informatie kun je gebruiken. Je laat hiermee al extra zien dat je geïnteresseerd en geïnformeerd bent.
Het is dan ook een must om voor iedere sollicitatie een nieuwe brief te schrijven.

Je brief mag verder kort en bondig zijn en zeker niet langer dan 1 A4. Vermeld heel duidelijk waarom jij dé oplossing bent voor de opengestelde vacature en onderbouw dit met een kort en heel concreet voorbeeld.

Maak er echt een persoonlijke brief van en laat je zeker niet verleiden tot het overnemen van een standaard brief. Je eigen toon en woordgebruik en dat van het bedrijf waar je solliciteert komen altijd prettiger over.

Sluit je brief af met de duidelijke boodschap dat je op gesprek wilt komen en dat je uitkijkt naar het vervolg.
Je brief verstuur je vervolgens niet als aparte bijlage maar gewoon als email met je CV als bijlage. Indien je de documenten moet uploaden is dit natuurlijk wel anders. Zorg dan dat je de documenten met een duidelijke, professionele naam hebt opgeslagen.

Schroom niet om hulp te vragen bij het schrijven van een sollicitatiebrief en zorg dat je goed beslagen ten ijs komt!

Jolanda Pranger  |  jolanda@eerstegesprek.nl  |  06 – 14 23 29 56

.